Airmatics Engineer

Energie & Energietransitie

Investeren in ondernemen
Terug naar Artikelen

VADO: Innovatie en groei stimuleren in Energie & Energietransitie

VADO richt haar investeringsbeleid primair op bedrijven in de maakindustrie die actief zijn in groeiende eindmarkten. Daarbij ligt onze focus op sectoren zoals Energie & Energietransitie, Hightech & Semicon en Food Manufacturing. In dit artikel belichten we de dynamische eindmarkt Energie & Energietransitie, waar diverse van onze bedrijven actief een rol in spelen.

Bij VADO zien we de energietransitie niet alleen als een noodzaak voor toekomstige generaties, maar ook als een kans voor innovatie en groei. Met een focus op duurzame energieoplossingen en technologische vooruitgang, zetten we ons actief in om bedrijven te ondersteunen die de weg naar een groene toekomst willen effenen.

Energie & Energietransitie: noodzakelijke overgang vol kansen

Grootschalige transitie
De transitie van een op fossiele brandstoffen gebaseerde economie naar een economie op basis van hernieuwbare energiebronnen als zon en wind, gaat gepaard met enorme aantallen. Waar nu 90 procent van onze energie uit fossiele brandstoffen komt, moet in 2050 meer dan 50 procent van onze energie uit renewable bronnen komen. Dat betekent bijvoorbeeld dat het vermogen van windparken op zee in 2050 moet vertienvoudigen ten opzichte van 2022. Verder zal de vraag naar elektriciteit waarschijnlijk verdrievoudigen, waardoor de huidige problematiek van netcongestie alleen maar uitdagender gaat worden.

Ook moeten tot 2050 nog ongeveer 7 miljoen woningen en 1 miljoen gebouwen van het gas af en verduurzaamd worden. Bovendien zal de industriële sector moeten investeren in nieuwe technologieën en processen, zoals CO2-afvang en -opslag, elektrificatie van productieprocessen en de opbouw van een waterstofeconomie.

Grote groei zonne-energie
Op sommige vlakken verloopt de energietransitie in Nederland sneller dan gedacht. Zo is het aantal zonnepalen dat Nederlandse huishoudens en bedrijven hebben geïnstalleerd, veel sneller gestegen dan voorzien. Eind 2023 lagen bij 2,6 miljoen woningen zonnepanelen op het dak, waar er dat een jaar eerder nog maar 2 miljoen waren. Inmiddels is 32 procent van de woningen voorzien van zonnepanelen, waarmee Nederland binnen Europa koploper is. Tegelijkertijd vormt de groeiende beschikbaarheid van zonne-energie ook een uitdaging voor het overbelaste stroomnet.

Batterijen steeds geavanceerder
Een andere technologische ontwikkeling waarvan veel heil wordt verwacht bij het versnellen van de energietransitie, zijn de steeds geavanceerdere batterijen. Batterijen maken het mogelijk om overtollige zonne- en windenergie die wordt geproduceerd tijdens piekmomenten op te slaan en te gebruiken wanneer de productie laag is (zoals ’s nachts of op windstille dagen). Dit helpt om de stabiliteit en betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet te waarborgen. De verwachting is dat er in 2050 een opslagcapaciteit van ruim 200 TWh nodig zal zijn. Dat is twee keer zo veel als het huidige elektriciteitsverbruik in Nederland in een heel jaar. De helft van deze opslagcapaciteit zal door batterijen ingevuld moeten gaan worden.

Waterstof voor opslag en hoge temperatuurovens
In het verlengde hiervan gaat waarschijnlijk ook waterstof een grote rol spelen bij de opslag van hernieuwbare energie. Waar batterijen met name geschikt zijn voor kortetermijnopslag, biedt waterstof mogelijkheden voor langdurige energieopslag en transport over grote afstanden. De synergie tussen deze technologieën kan zorgen voor een robuuster en flexibeler energiesysteem.

Binnen de chemie, een grootverbruiker van energie, zal ook naar waterstof gekeken moeten worden om bijvoorbeeld stoomkrakers te verduurzamen. De hoge temperaturen die hier nodig zijn, kunnen namelijk niet met behulp van elektriciteit worden bereikt.

Sociale transitie
De energietransitie is niet alleen een technische, maar ook een sociale transitie. De zon schijnt gratis, maar niet iedereen kan zich zonnepanelen veroorloven. Veel nieuwe technologieën vereisen stevige investeringen en zullen in eerste instantie – voor ze massaal ingezet worden – duurder zijn dan bestaande oplossingen. Daarnaast zullen ook de prijzen van bestaande producten gaan stijgen, omdat de CO2-uitstoot van de bijbehorende productie steeds meer belast gaat worden. Mensen die niet beschikken over de financiële middelen om te investeren in duurzame technologieën en die geconfronteerd worden met (initieel) hogere prijzen, zullen geholpen moeten worden om te komen tot maatschappelijke acceptatie en betrokkenheid.

De energietransitie binnen VADO
Vanuit onze achtergrond in de wereld van de familiebedrijf, zijn we bij VADO altijd gericht op de lange termijn en hebben we de natuurlijke drive om de wereld beter achter te laten voor toekomstige generaties. Tegelijkertijd bieden de energiesector en de energietransitie ook in zichzelf tal van interessante businesskansen. In die zin is het niet verwonderlijk dat deze thema’s ook in onze eigen investeringsportefeuille een belangrijke rol innemen.

VADO: Uitbreiding van ons portfolio in Energie & Energie transitie
Als het gaat om de energiesector en de energietransitie, zijn we altijd op zoek naar veelbelovende bedrijven die met ons de drive delen om met slimme technologische oplossingen bij te dragen aan de wereld van morgen.

Om onze energieportefeuille verder te spreiden, zijn we daarbij momenteel specifiek op zoek naar maakbedrijven die zich bezighouden met oplossingen voor zero-emissie bouwen en logistiek en alles wat daar bij komt kijken (zoals bouwmaterieel, transportmiddelen, energieopslag en laadinfrastructuur). Ook zouden we graag één of meer bedrijven aan onze portefeuille toevoegen die zich bezighouden met oplossingen voor netcongestie (zoals batterijen, andere vormen van energieopslag, maar ook onderdelen en modules voor trafo-stations).

Bekijk hier de video: CMC, Duurzaam ondernemen met VADO

video-

Duurzaam nieuws van onze bedrijven

Trotse winnaars van de TU Innovatieprijs 2023 met de Qwikshift Hybrid Heater.

Zo introduceerde onze deelneming Winterwarm recent de Qwikshift Hybrid Heater: een hybride warmtepomp gecombineerd met een innovatieve booster-technologie, voor het snel en duurzaam verwarmen van industriële ruimtes.

Een ander mooi voorbeeld is onze deelneming Contour Advanced Systems (CAS), dat innovatieve battery energy storage systems produceert die bijvoorbeeld in de bouw kunnen worden ingezet ter vervanging van dieselgeneratoren.

Dutch Thermal Engineering (DTE) ontwikkelt en produceert klantspecifieke installaties en oplossingen op het gebied van industriële temperatuur­controle. Deze koelingen worden onder meer ingezet voor het koelen van mobiele batterijen en waterstof-pompstations.

De elektronische controle- en besturingssystemen van CMC helpen om het energieverbruik van compressoren en andere machines (zoals koeltechnische installaties en machines voor de voedingsindustrie) sterk terug te dringen.