Bato Product design

Waarom VADO houdt van de maakindustrie

Investeren in ondernemen

Lange termijn investeerder in de maakindustrie

Het gaat goed met de Nederlandse maakindustrie; het merendeel van de Nederlandse maakbedrijven laten al jaren mooie groeicijfers zien. Tegelijkertijd komt er enorm veel af op het gemiddelde maakbedrijf. Zoals de behoefte aan flinke investeringen, de noodzaak tot digitalisering en de schaarste aan technisch personeel. Niet voor niets bestaan er ook zorgen over de toekomstbestendigheid van veel ondernemingen. Niet elk maakbedrijf is even goed voorbereid op de voortrazende technologische ontwikkelingen. Ook structurele verduurzaming is bij veel maakbedrijven nog een ondergeschoven kindje.

Diep geworteld in de maakindustrie

Bij VADO houden we van innovatieve, ambitieuze maakbedrijven en het ondernemerschap. Van ondernemers die, met de voeten stevig op de grond en de blik gericht op de toekomst, waarde leveren aan mens en maatschappij. VADO helpt deze maakbedrijven graag vooruit; niet alleen op de korte, maar juist ook op de lange termijn. Als lange termijn investeerder bouwen we graag een hechte band op met de maakbedrijven waarin we investeren.

 

Bekijk hier de video: Anvil, Ondernemen met VADO

video-
Investeringsmaatschappij met een hart voor techniek
Dat we bij VADO zo enthousiast worden van de maakindustrie, hoeft geen verbazing te wekken. Onze eigen wortels liggen immers in een oer-Hollands maakbedrijf: DAF. VADO is door de familie Van Doorne opgericht. Na de verkoop van de DAF-bedrijven in de jaren zeventig en tachtig is VADO zich sterk gaan richten op investeringen in de maakindustrie.

Drie bedrijfsclusters van VADO in de maakindustrie

Vanuit deze historie en dit specifieke DNA, focussen we ons op ambitieuze maakbedrijven met een hart voor techniek. Ons portfolio bestaat uit drie clusters van bedrijven.

 • Cluster Toeleverbedrijven Metaal & Plastics.
  Deze bedrijven ontwikkelen en produceren componenten en modules voor toonaangevende OEM’s en spelers in diverse eindmarkten; 
 • Cluster Machine- en Apparatenbouw.
  Deze bedrijven maken complexe en hoogwaardige systemen en producten.
 • Cluster Specialistische bedrijven.
  Met hun unieke expertise, deskundigheid of technologie weten deze bedrijven marktleiderschap in een niche te realiseren.

Interessante eindmarkten binnen de maakindustrie

Eindmarkten van onze huidige bedrijven zijn onder meer semicon, medical, analytical, pharma, food, transport, defensie en intra-logistiek. Bedrijven die deze of andere structureel groeiende eindmarkten bedienen vinden wij extra interessant. Sommige bedrijven zijn hierbij goed geschikt om als stand alone bedrijf gezond verder te groeien. Andere bedrijven lenen zich dan weer beter voor een combinatie met één van de bedrijven waarmee samen een sterker geheel gevormd kan worden waardoor ze met elkaar een sterkere partner vormen voor opdrachtgevers.

Een goed voorbeeld hiervan binnen onze eigen portefeuille is Anvil Industries, een sterk samenwerkingsverband van bedrijven in mechanische bewerkingen. De bedrijven binnen Anvil opereren zelfstandig en versterken elkaar waar mogelijk. De grotere schaalgrootte helpt hierbij om de specials op grotere schaal te vermarkten. Juist door op te treden in groepsverband creëer je vertrouwen bij grote partijen (zoals ASML en Philips) en bij banken.

Waarom kiezen voor VADO als investeerder?

Vanuit onze praktische achtergrond begrijpen we de verantwoordelijkheid die je als onderneming hebt voor medewerkers, leveranciers en klanten. Ook hebben we, vanuit onze eigen geschiedenis, zoals gezegd een natuurlijke band met de (maak)industrie. Onze mensen hebben ervaring in en kennis van deze sector en kunnen zich goed verplaatsen in de typische kansen en vraagstukken van een maakbedrijf.

Daarbij bieden we bedrijven de ruimte en de ondersteuning om te ondernemen; door te sparren, door mee te denken over de strategie, en met gerichte investeringen in R&D of productiemiddelen. Ook het uitbouwen van een bedrijf door overnames komt regelmatig voor, bijvoorbeeld door het implementeren van een buy & build-strategie.

Werken aan de lange termijn groei in de maakindustrie

Als investeerder hanteren we een langetermijnstrategie; wij kijken hoe een bedrijf op de langere termijn gezond verder kan groeien. We gaan niet puur voor de winst op de korte termijn. Vaak hanteren investeerders een tijdshorizon van 5 á 7 jaar. Bij VADO is dit anders. Wij hebben een open horizon. Liever gaan we een langjarige relatie met elkaar aan, op basis van vertrouwen en wederzijds respect, en werken we samen aan solide duurzame groei.

Vóór een eventuele bedrijfsovername nemen we uitgebreid te tijd om elkaar te leren kennen en te onderzoeken in hoeverre we bij elkaar passen. In hoeverre stemmen onze visie en onze kernwaarden overeen? Wat zijn de ambities van de DGA na de overname? Pas als beide partijen een goed gevoel hebben bij de bedrijfsoverdracht zetten we de volgende stap.

Meer weten over de werkwijze van VADO? Neem contact met ons op!

Wil je meer weten over de mogelijkheden die we bieden rondom het bedrijfsverkoop en investeringen in de maakindustrie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer een nadere kennismaking.

Laden ...
 • “Wij investeren graag in maakbedrijven omdat zij bijdragen aan een gezonde economie, door werkgelegenheid te scheppen en vanwege het innovatieve karakter. Ieder lid van ons investeringsteam heeft zelf ruime ervaring in de maakindustrie. Daarom kunnen we met onze directeuren goed sparren over de business en gaat het niet alleen maar over de cijfers. Zo bouwen we samen aan de toekomst van onze bedrijven.”

  Aart FortanierCEOVADO Beheer
  Neem contact op
  aart