
VADO: diep geworteld in Food Manufacturing
VADO richt haar investeringsbeleid primair op bedrijven in de maakindustrie die actief zijn in groeiende eindmarkten. Daarbij ligt onze focus op sectoren zoals Energie & Energietransitie, Hightech & Semicon en Food Manufacturing. In dit artikel belichten we de groeiende eindmarkt Food Manufacturing, waar VADO van oudsher een sterke positie in heeft.
Bij VADO houden we van innovatieve, ambitieuze maakbedrijven en het ondernemerschap. Van oudsher zijn we daarbij diep geworteld in de voedingsmiddelenindustrie. Maakbedrijven in deze veelbelovende sector helpen we graag vooruit; niet alleen op de korte, maar juist ook op de lange termijn via een actieve buy-and-build-strategie – voor een zo sterk mogelijke marktpositie.

Food Manufacturing: interessante groeimarkt
Solide basis voor toekomstige groei
De sterke Nederlandse positie in Food Manufacturing biedt een solide basis voor toekomstige groei. Door te investeren in efficiënte en hygiënische voedselverwerkingstechnologieën, helpen we de veiligheid en kwaliteit te verbeteren en de productie wereldwijd te optimaliseren.
Nu de wereldbevolking blijft groeien, stijgt de vraag naar bewerkte en gemakkelijk te bereiden voedselproducten; tegelijkertijd neemt ook de vraag naar gezonde, natuurlijke en duurzaam en ethisch verantwoord geproduceerde voedingsmiddelen toe. In lijn hiermee groeide de voedselverwerkende industrie de afgelopen jaren flink.
Sneller, efficiënter en goedkoper
Het efficiënter, duurzamer en veiliger maken van productieprocessen is essentieel om in de groeiende voedselbehoefte te kunnen blijven voorzien en voedselschaarste te voorkomen. Inmiddels maken in veel landen ambachtelijke processen plaats voor industriële verwerkingslijnen, waardoor er sneller, goedkoper en op grotere schaal kan worden geproduceerd.
Toekomstige groei zal met name afhangen van verdere investeringen in digitale transformatie. Automatisering, systeemintegratie, connectiviteit, preventief onderhoud en kunstmatige intelligentie (AI) kunnen processen optimaliseren en de Overall Equipment Effectiveness (OEE) verhogen. Op die manier kunnen voedselverwerkende bedrijven competitief blijven en voldoen aan de wensen van hun klanten.
Interessante groeimarkt
Met een geschatte waarde van ruim 100 miljard euro is de wereldwijde markt voor voedselverwerkingsapparatuur enorm. De sector groeit jaarlijks met ongeveer 5 procent, wat aanzienlijke kansen biedt voor verdere ontwikkeling en investeringen. VADO ziet daarbij vooral potentieel in de bakkerij- en zoetwarensector waarin onze bedrijven al een stevige positie innemen. Zo verwachten we dat de markt voor bakkerijproducten, groot in Europa en Noord-Amerika, ook in opkomende markten zoals Azië aanzienlijk gaat groeien.
Maar: we onderzoeken ook altijd interessante mogelijkheden in andere voedingssegmenten, zoals ingrediënten, aardappelen, groenten & fruit en dranken. Ook de farmaceutische industrie (die veelal vergelijkbare productieprocessen kent) staat in toenemende mate op onze radar.
VADO: sterke positie in Food Manufacturing
VADO kent van oudsher een sterke positie in Food Manufacturing. Diverse ondernemingen van VADO richten zich met innovatieve producten en oplossingen op dit groeiende segment, waarbinnen steeds efficiëntere en duurzamere voedselproductie een belangrijke rol inneemt.

Verhoeven Family of Companies
Al sinds 1992 is Verhoeven Family of Companies een onderneming van VADO. Dankzij een solide buy-and-build-strategie is Verhoeven uitgegroeid tot een mondiale topspeler in diverse marksegmenten. De Verhoeven Family of Companies is het moederbedrijf van twee innovatieve divisies: Verhoeven Material Handling Family en Verhoeven Bakery Equipment Family.
Zo ontwerpt, ontwikkelt en produceert bedrijfsonderdeel Verhoeven Bakery Equipment Family industriële turnkey maatwerkoplossingen voor de internationale bakkerij industrie. De vijf business units – BVT Dough Process Solutions, NewCap Industrial Handling Solutions, Vacuum Cooling & Baking Solutions, Bakepack End of Line Solutions en Verhoeven Industrial Automation (VIAS) – hebben een stevige positie veroverd in de productieketen door hun proceskennis en technische competenties.

Orangeworks Group
Een ander goed voorbeeld is het in 2022 verworven Orangeworks Group, toonaangevend ontwikkelaar en leverancier van geavanceerde technologieën voor de voedingsindustrie en gespecialiseerd in maatwerkoplossingen voor de productie van chocolade, zoetwaren en vloeistoffen.
In 2020 nam Orangeworks zelf al branchegenoot Tanis Food Tec (TFT) over, dat gespecialiseerd is in het ontwikkelen van (maatwerk)oplossingen voor zoetwaren, marshmallows en crèmes/vullingen voor chocolade en bakkerijproducten. Ook in het geval van Orangeworks hanteren we een op de lange termijn gerichte buy-and-build-strategie. Zo versterkte Orangeworks zijn positie in 2024 in de zoetwarensector verder door de overname van Böhnke & Luckau technology (B&L Chocolate) en werd een strategisch partnerschap gesloten met S&S Baking Solutions.
Nieuws van onze bedrijven

De oplossingen van Verhoeven Family of Companies ondersteunen bakkerijen bij het optimaliseren van productieprocessen. Met haar technologie kunnen bedrijven inspelen op veranderende marktvraag en een breed scala aan producten efficiënt produceren.
Dankzij de flexibiliteit van haar industriële bakkerijlijnen kunnen verschillende recepten en producten efficiënt worden afgewisseld, zonder verlies van kwaliteit.

In 2024 heeft Orangeworks Group een strategisch partnerschap gesloten met S&S Baking Solutions. Met deze alliantie richten beide bedrijven zich gezamenlijk op het verder ontwikkelen van innovatieve, duurzame en efficiënte productie-technologieën voor de bakkerij-industrie.
Eerder dat jaar versterkte Orangeworks Group haar positie in de zoetwarensector met de overname van Böhnke & Luckau technology (B&L Chocolate).

De business unit Vacuum Cooling and Baking Solutions van Verhoeven Family of Companies is wereldmarktleider in vacuümkoeling- en baksystemen voor industriële bakkerijen. De revolutionaire techniek leidt tot aanzienlijke verbeteringen in het bakproces en de eindproducten. Door het effectief beheren van de luchtdruk kan het bakpunt verlaagd worden naar slechts een aantal graden Celsius.
Door deze techniek wordt tijd, ruimte en energie bespaard tijdens het bak- en koelproces. De productkwaliteit en stabiliteit verbetert en het eindproduct blijft langer houdbaar.

Op de beurs voor internationale toeleveranciers van de zoetwaren en snacksector ProSweets Cologne 2025 presenteerden de bedrijven van de Orangeworks Group zich voor de eerste keer gezamenlijk met hun laatste innovaties: Orangeworks, Tanis Food Tec, B&L Chocolate en S&S Baking Solutions.
Hier toonden zijn hun gecombineerde expertise in zoetwaren-, chocolade-, steambake- en bakkerijtechnologie: van innovatieve apparatuur tot maatwerkoplossingen.