Bedrijfsverkoop

Hoe een investeerder je bedrijf verder kan helpen

Bedrijfsverkoop: waarom VADO jouw bedrijf gezond helpt verder te groeien

Profiteren van kennis, kunde en kapitaal ‘van buiten’: steeds meer ondernemers kiezen ervoor om in zee te gaan met een investeringsmaatschappij. Ze zien in dat een bedrijfsovername dé manier is om op een beheerste manier te groeien (al dan niet samen met andere bedrijven) en ook op de lange termijn gezond te blijven.

MKB: steeds meer bedrijfsovernames
Het aantal bedrijfsovernames in het MKB groeit flink. De afgelopen twee jaar verdubbelde het percentage ondernemers dat bereid is het bedrijf binnen nu en twee jaar te verkopen, zo blijkt uit de Bedrijfsovername-Monitor van Marktlink 2019. 70 procent vindt het nu zelfs een goed moment voor een overname van het bedrijf.
Investeringsmaatschappijen spelen hierbij een steeds belangrijkere rol. Bij een bedrijfsovername let een investeringsmaatschappij doorgaans op twee aspecten: groeipotentie en de bekwaamheid van het zittende management. Maar bij de verkoop van een bedrijf zijn de ‘klik’ en het vertrouwen tussen beide partijen minstens zo belangrijk. Als beide partners dezelfde visie en waarden delen, is de kans een stuk groter dat een bedrijfsovername ook op de langere termijn succesvol is.

Waarom kiezen voor VADO als investeerder?

Bij VADO snappen we dat maar al te goed. Niet voor niets nemen we vóór een eventuele overname uitgebreid de tijd om elkaar te leren kennen en te onderzoeken in hoeverre we bij elkaar passen. In hoeverre stemmen onze visie en onze kernwaarden overeen? Wat zijn de ambities van de DGA na de overname? Pas als beide partijen een goed gevoel hebben bij de bedrijfsoverdracht zetten we de volgende stap.

Stand alone of in een groep

Ook kijken we zorgvuldig hoe het nieuwe bedrijf het beste past binnen de VADO-portfolio. Sommige overnamekandidaten zijn goed geschikt om als stand alone bedrijf gezond verder te groeien. Een succesvol voorbeeld hiervan is Verhoeven, specialist in complexe product-handling en transportsystemen.

Andere bedrijven lenen zich dan weer beter om in een samenwerkingsverband met één of meerdere van de VADO-bedrijven een sterker geheel te vormen. Zodat ze met elkaar een waardevolle partner vormen voor opdrachtgevers. Een voorbeeld binnen onze eigen portefeuille van een dergelijk buy-and-build strategie is Anvil Industries, een sterk samenwerkingsverband in mechanische bewerkingen. De bedrijven binnen Anvil opereren zelfstandig en versterken elkaar waar mogelijk. De grotere schaalgrootte helpt hierbij om de specials op grotere schaal te vermarkten. Juist door op te treden in groepsverband creëer je vertrouwen bij grote ondernemingen (zoals ASML en Philips) en bij banken.

Duurzame groei gaat voor snelle winst

Als investeerder hanteren we een langetermijnstrategie; we gaan niet puur voor de winst op de korte termijn, maar kijken vanuit onze investeringsfilosofie hoe een bedrijf op de lange termijn op een gezonde solide manier verder kan groeien. Ook werken we niet – zoals veel andere investeerders – vanuit een fondsstructuur, waarbij er wordt gewerkt met een kortere tijdshorizon van 5 à 7 jaar.

Meerdere scenario’s bespreekbaar

Elke bedrijfsovername is uniek; elk scenario is bespreekbaar. Op termijn streeft VADO veelal naar een meerderheidsbelang. Zo komt het voor dat we vanuit een belang van 51 procent doorgroeien naar een meerderheidsbelang van 70 à 80 procent. Maar ook doorgroeien vanuit een minderheidsbelang van (bijvoorbeeld) 30 procent is een mogelijk scenario.

Regelmatig behoudt de verkopende partij ook voor de langere termijn een minderheidsbelang, bijvoorbeeld 10 of 20 procent van de aandelen. Dat vergroot niet alleen de (voor de continuïteit zo belangrijke) betrokkenheid, maar zorgt er ook voor dat deze mede-aandeelhouders profiteren van de toekomstige groei. Zo werken we samen aan hetzelfde doel op de langere termijn.

Regelmatig gaat een bedrijfsovername gepaard met een management buy-in/management buy-out; als ondernemer blijf je actief in de leiding van de onderneming, terwijl VADO je op de achtergrond ondersteunt. Een mooi voorbeeld hiervan is onze participatie BKL, sinds 2019 onderdeel van VADO.

Natuurlijke band met de maakindustrie

Vanuit onze bedrijfsgeschiedenis (VADO komt voort uit familiebedrijf DAF) hebben we een natuurlijke band met de (maak)industrie en techniek. We houden van technische bedrijven en begrijpen de verantwoordelijkheid die je als onderneming hebt voor medewerkers, leveranciers en klanten.

De omzet van de bedrijven waarin we investeren ligt meestal in de range van 5 tot 50 miljoen euro. Groot genoeg om een professionele en bepalende speler in een niche te zijn. Klein genoeg om snel en flexibel te reageren op kansen en ontwikkelingen en via korte lijnen snel beslissingen te nemen.
Daarbij bieden we bedrijven de ruimte en de ondersteuning om te ondernemen; door te sparren, door mee te denken over de strategie en met gerichte investeringen. Daarnaast beschikken we over een netwerk van vertrouwde specialisten die op specifieke onderwerpen kunnen ondersteunen

Meer weten? Neem contact met ons op!

Wil je meer weten over de mogelijkheden die we bieden rondom bedrijfsovernames in het MKB? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer een nadere kennismaking. Of lees de verhalen van Verhoeven, BKL of EMD Tooling.

Laden ...
  • "Sinds de samenwerking met VADO kunnen we professioneler ondernemen en geeft het mij de mogelijkheid om op niveau te sparren."

    Eric StingesAlgemeen directeurEMD Tooling
    Bekijk participatie
    image-1070