VADO: lange termijn vóór snelle winst

Visie op investeren

Investeren voor de lange termijn: wat betekent dat?

Natuurlijk: van winst wordt elke investeerder blij. Toch richten nog veel investerings­maatschappijen zich op de korte termijn alléén. Ze beleggen vooral in bedrijven om ze te herstructureren en ze (vaak al na enkele jaren) weer tegen een hogere waarde door te kunnen verkopen. Goed voor de investeerder, maar de vraag is of dit op de langere termijn ook geldt voor de betreffende onderneming.

VADO: lange termijn vóór snelle winst

Bij VADO doen we het bewust anders. Wij kijken liever naar hoe een bedrijf op de lange termijn op een gezonde manier verder kan groeien. De lange termijn gaat bij ons voor de snelle winst. We werken niet met een fondsstructuur en hebben dus ook geen vastomlijnde tijdshorizon voor verkoop. Sommige bedrijven hebben we al 25 jaar en langer in portefeuille. Veel investeerders hanteren een tijdshorizon van 5 jaar waardoor je als het ware al begint met een exit-scenario.  VADO is een zogenoemde langetermijninvesteerder. Met de ondernemingen waarin we investeren gaan we een langjarige relatie aan, op basis van vertrouwen en wederzijds respect. Daarmee onderscheiden we ons van veel private equity-bedrijven.

Gedeelde visie, gedeelde waarden

Juist omdat we hierbij graag een langjarige relatie aangaan, nemen we vóór een eventuele bedrijfsovername uitgebreid de tijd om elkaar te leren kennen en te onderzoeken in hoeverre we bij elkaar passen. In hoeverre stemmen onze visie en onze kernwaarden overeen? Wat zijn de ambities van de DGA na de overname? Pas als beide partijen een goed gevoel hebben bij de bedrijfsoverdracht zetten we de volgende stap.

Vaak gaat een bedrijfsovername gepaard met een management buy-in/management buy-out; als ondernemer blijf je actief in de leiding van de onderneming, terwijl wij je als investeerder op de achtergrond dienen van advies.

Samen werken aan gezonde groei

De MKB-omvang van het bedrijf brengt met zich mee dat de verkoper en aandeelhouder van het bedrijf vaak tevens directeur is, de DGA. Wij vinden het fijn als de DGA na verkoop nog een aantal jaren aan boord wil blijven. Maar het komt ook voor dat meteen na verkoop een nieuwe directeur gevonden moet worden omdat de verkopende DGA andere dingen wil gaan doen.

Duurzame winst
Die focus op de lange termijn heeft alles te maken met onze achtergrond. VADO werd opgericht door de familie Van Doorne na de verkoop van de DAF-bedrijven, in de jaren van zeventig en tachtig. Deze historische wortels binnen het familiebedrijf DAF hebben ons geleerd dat juist de focus op de lange termijn uiteindelijk de meest duurzame winst oplevert.

Slimme oplossingen voor complexe vraagstukken
Vanuit diezelfde achtergrond houden we bij VADO van slimme oplossingen voor complexe vraagstukken, met toegevoegde waarde voor mens en maatschappij. Niet voor niets investeren we bij voorkeur in innovatieve, technische (maak)bedrijven in het MKB, met een omzet van 5 tot 50 miljoen euro. Groot genoeg om een professionele en bepalende speler in een niche te zijn; klein genoeg om snel en flexibel te reageren op kansen en ontwikkelingen en via korte lijnen snel beslissingen te nemen.

Ruimte voor ondernemerschap

Daarbij hechten we veel waarde aan ondernemerschap. Vanuit onze geschiedenis begrijpen we de verantwoordelijkheid die je als onderneming hebt voor medewerkers, leveranciers en klanten. Bedrijven bieden we de ruimte en de ondersteuning om te ondernemen; door te sparren, door mee te denken over de strategie en met gerichte investeringen. De bedrijven waarin we investeren krijgen de ruimte om gezond verder te groeien, door innovaties en overnames. Daarbij investeren we zelf mee, vanuit een solide financiële basis.

Meer weten? neem contact met ons op!

Wil je meer weten over de mogelijkheden die we bieden rondom bedrijfsovernames en langetermijninvesteringen in het MKB? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer een nadere kennismaking. Of lees de verhalen van Rols Machineonderdelen, CMC of Winterwarm.

Laden ...
 • "Rols Machineonderdelen heeft al ruim 20 jaar aan VADO een aandeelhouder die gehoor en ruimte geeft aan onze ondernemingsplannen. Dit met een lange termijn visie wat ons een sterke uitgangspositie geeft."

  Jack VromansDirecteurRols Machineonderdelen
  Bekijk participatie
  image-721
 • “Ik ben met Lacom in 1989 gestart en heb het bedrijf ontwikkeld tot een allround machine fabriek waar spreiding centraal staat. Vandaag de dag, met VADO als aandeelhouder, kan ik het bedrijf runnen met meer advies en ondersteuning op financieel vlak. Een mooi voorbeeld is de start van Lacom Cranes en Supplies eind 2019. Met name door een snelle actie vanuit het Lacom-team en met behulp van de mensen bij VADO hebben we in minder dan 4 maanden tijd de productie en verkoop van een eigen lijn autolaadkranen opgezet. Dat is echt ondernemen, honderd procent!”

  Driek LammersAlgemeen directeurLacom
  Bekijk participatie
  image-1028
 • “Als aandeelhouder vindt VADO steeds de juiste balans tussen ondersteuning en uitdaging. Dit gekoppeld aan de ruime tijdshorizon van de participaties, laat het management toe een solide toekomst uit te bouwen voor de onderneming.”

  Frank DeschuytereAlgemeen DirecteurCMC
  Bekijk participatie
  image-719
 • “Winterwarm is een hecht team dat met elkaar jaar in jaar uit fantastische bedrijfsresultaten neerzet. Dit door trouwe en betrokken medewerkers. De laatste jaren is sterk geïnvesteerd in nieuwe innovatieve producten zodat we ook met vol vertrouwen de toekomst tegemoet zien. VADO geeft, als grootste aandeelhouder,  het management de vrijheid om te blijven ondernemen en te blijven investeren in Research en Development. Hierdoor hebben we kunnen uitgroeien tot één van de meest vooraanstaande fabrikanten van luchtverwarmingsapparatuur in Europa.“

  Bart LoomanAlgemeen directeurWinterwarm
  Bekijk participatie
  image-715
 • “Dat VADO uiteindelijk een familiebedrijf is van ondernemers merk je heel duidelijk in de benadering naar ons als deelneming. Vrijheid van handelen, verantwoordelijkheid krijgen en vertrouwen genieten vind ik heel waardevol.”

  Hans GerritsAlgemeen directeurDiesel Büchli
  Bekijk participatie
  image-1069