Het familiebedrijf

Hoeksteen van onze economie

Het familiebedrijf: hoeksteen van onze economie

De circa 270.000 familiebedrijven die ons land telt worden vaak gezien als de stille motor van de Nederlandse economie: ze zijn betrouwbaar, denken niet in kwartalen maar in generaties, en vervullen als werkgever vaak een belangrijke rol binnen hun regio. Diverse onderzoeken laten steeds weer zien dat familiebedrijven het op lange termijn financieel beter doen dan niet-familiebedrijven. De opvolging in het familiebedrijf vraagt een bijzondere aanpak. VADO herkent dit vanuit haar historie (DAF!) als geen ander.

Bekijk hier de video: Lacom, Ondernemen met VADO.

video-

Waarom kiezen voor VADO als investeerder?

Bij VADO (zelf voortgekomen uit familiebedrijf DAF) snappen we als geen ander hoe moeilijk de overname van een familiebedrijf kan zijn, en welke emoties daarbij komen kijken. Niet voor niets nemen we, als we eenmaal in contact zijn gekomen met een potentiële overnamekandidaat, eerst uitgebreid de tijd om elkaar te leren kennen en te onderzoeken in hoeverre we bij elkaar passen. Wat is het profiel van het bedrijf? In hoeverre stemmen onze kernwaarden overeen? Wat zijn de ambities van de DGA na de overname; als directeur aanblijven, een stapje terugdoen maar wel actief blijven, bijvoorbeeld in de techniek, of juist meer strategisch? Pas als beide partijen een goed gevoel hebben bij de overname zetten we de volgende stap.

Vanuit onze praktische achtergrond begrijpen we bovendien de verantwoordelijkheid die je als onderneming hebt voor medewerkers, leveranciers en klanten. Ook hebben we, vanuit onze eigen geschiedenis, een natuurlijke band met de (maak)industrie én met familiebedrijven. Niet voor niets investeren we graag in mooie, technische (familie)bedrijven.

Ruimte om te ondernemen

Daarbij bieden we bedrijven de ruimte en de ondersteuning om te ondernemen; door te sparren, door mee te denken over de strategie en met gerichte investeringen. Ook beschikken we over een netwerk van vertrouwde specialisten die op specifieke onderwerpen kunnen ondersteunen.

Bouwen aan solide groei

Net als de meeste familiebedrijven hanteren we als investeerder een langetermijnstrategie. We gaan niet puur voor de winst op de korte termijn, maar voor een onderneming die ook op de lange termijn gezond is. Vaak hanteren investeerders vanuit een fondsstructuur een tijdshorizon van 5 á 7 jaar. Bij VADO is dit anders. Wij hebben een lange termijn horizon en bouwen samen met onze bedrijven aan solide groei.

Stand alone of in een groep

Ook kijken we zorgvuldig hoe het bedrijf het beste past binnen de VADO-portfolio. Sommige overnamekandidaten zijn goed geschikt om als stand alone bedrijf gezond verder te groeien. Een succesvol voorbeeld hiervan is Verhoeven, specialist in complexe product-handling en transportsystemen. Andere bedrijven lenen zich dan weer beter voor in een samenwerkingsverband met één of meerdere van de VADO-bedrijven waarmee een sterker geheel gevormd kan worden.

Een voorbeeld binnen onze eigen portefeuille van een dergelijk buy-and-build strategie is Anvil Industries, een sterk samenwerkingsverband in mechanische bewerkingen. De bedrijven binnen Anvil opereren zelfstandig en versterken elkaar waar mogelijk. Een ander voorbeeld is Lacom. Door de overname van Kluitmans en TCE eind 2019 werden de activiteiten van beide ondernemingen geïntegreerd binnen Lacom Cranes & Services en werd gestart met de productie en verkoop van een eigen lijn verrijdbare autolaadkranen.

Meer weten? Neem contact met ons op!

Wil je meer weten over de mogelijkheden die we bieden rondom bedrijfsovernames en investeringen in familiebedrijven? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een nadere kennismaking. Of lees de verhalen van Verhoeven, Lacom of Rendon.

Laden ...
  • “Ik ben met Lacom in 1989 gestart en heb het bedrijf ontwikkeld tot een allround machine fabriek waar spreiding centraal staat. Vandaag de dag, met VADO als aandeelhouder, kan ik het bedrijf runnen met meer advies en ondersteuning op financieel vlak. Een mooi voorbeeld is de start van Lacom Cranes en Supplies eind 2019. Met name door een snelle actie vanuit het Lacom-team en met behulp van de mensen bij VADO hebben we in minder dan 4 maanden tijd de productie en verkoop van een eigen lijn autolaadkranen opgezet. Dat is echt ondernemen, honderd procent!”

    Driek LammersAlgemeen directeurLacom
    Bekijk participatie
    image-1028